FAIL (the browser should render some flash content, not this).Természetesen egy robotról van szó. Vera – akinek neve oroszul bizalmat, hitet jelent – már több mint kétszáz orosz vállalatnál dolgozik.

Létezhet olyan hr-munkatárs, aki óránként 12 ezer állásinterjút képes lebonyolítani, s közben még kutat is az interneten a megfelelő jelöltek önéletrajza után? Most már igen: a szupermunkaerő Oroszországban dolgozik, és Verának hívják. Vera képességei nem véletlenül emberfelettiek: a szuperszemélyzetis csak a virtuális világban létezik, s egy szentpétervári startup, a Stafory alkotta meg. „Kivel készítene interjút? Megírhatja-e cikkében az újságíró a magánvéleményét? Melyik lapnál dolgozna, ha teljesen szabadon választhatna?” – záporoznak Vera kérdései, s az egyik szentpétervári laphoz jelentkező válaszolónak öt másodperce van elkezdeni mondókáját, különben a mesterséges intelligenciát alkalmazó gép úgy tekinti, hogy az álláskereső nem akar válaszolni.

A videóra vett beszélgetés közben a robot folyamatosan értékeli a hús-vér válaszadó érzelmeit, s különösen arra figyel, miként reagál az álláskereső a munkaerőt kereső vállalat nevének elhangzásakor. A pár percig tartó beszélgetés végeztével a robot udvariasan elbúcsúzik a jelentkezőtől, s közli vele: hamarosan értesítést kap arról, hogy megkapta-e az állást.

A fiatal lány képében megjelenő Vera – akinek neve oroszul bizalmat, hitet jelent – már több mint kétszáz orosz vállalatnál dolgozik, az egyik legismertebb közülük az ország legnagyobb telefoncége, az MTSZ. Néhány óra alatt Vera 110 ezer önéletrajzot kutatott fel az interneten, ötven városban több ezer interjút folytatott le, és végül 69 ember felvételében vett részt. A végső döntést – legalábbis egyelőre – még a valódi hr-vezetők hozzák meg, de azt az MTSZ-nél is elismerték, hogy Vera segítségével látványosan felgyorsult a felvétel folyamata. A munkatársaknak pedig – akiknek már nem kell napokat tölteniük az internet böngészésével – sokkal több idejük marad a döntő fontosságú felvételi beszélgetések lebonyolítására.

A hr-es robot bevált az MTSZ-nél, a tervek szerint a jövőben havonta kétszáz munkatársat vehet majd fel. Vera legnagyobb előnye – állítják az orosz szakemberek –, hogy az állásportálok és egyéb források állandó pásztázásával a vetélytársaknál hamarabb találja meg a piacon megjelenő új álláskeresőket, így elsőként szólíthatja meg őket. „Egy álláshely betöltéséhez egy toborzó átlagosan ezer életrajzot olvas el, s naponta ötven embert hív fel. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy ember felvételéhez 23 munkanapra van szükség. Vera viszont három óra alatt végez egy felvétellel” – állítja a 27 éves Vlagyimir Szvesnyikov, a Stafory egyik alapítója, főtulajdonosa és igazgatója.

Bár világszerte már sok vállalatnál alkalmaznak mesterséges intelligenciát a toborzásban, Vera az egyetlen, aki – vagy inkább amely – a kezdetektől a munkaszerződés aláírásáig részt vesz a jelentkezések kezelésében. A már húszfősre növekedett Staforynak most pénzre van szüksége a továbblépéshez, megjelent ugyanis az amerikai piacon, ahol az álláskeresők Wendy néven ismerik őt. „Két kísérleti projektünk volt az USA-ban, egy nagy taxicég, valamint a japán NTT amerikai leányvállalata vette igénybe a szolgáltatást” – mondta Alekszej Kosztarjev, Vera „atyja”, pontosabban megteremtője. Hozzátette: a következő célpontjuk Kína, ott 2018-ban jelenik meg a virtuális hr-asszisztens helyi, kínaiul beszélő alteregója. Verának pedig a kutatás és az interjúk mellett arra is marad ideje, hogy a technika iránt érdeklődőkkel beszélgessen: a fejlesztéseknek köszönhetően az asszisztens már angolul is tud.
forrás: hvg.hu